25 Σεπ 2023

Ο λαός σώζει τα Δάση και τα βουνά

0 Comment

Ανακοίνωση- Ψήφισμα Συλλόγων

Την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση- συζήτηση  με την παρουσία  μελών πεζοπορικών, ορειβατικών, φυσιολατρικών και σπηλαιολογικών συλλόγων,(από 3 δηλαδή ομοσπονδίες ΕΟΟΑ, ΟΦΟΕΣΕ, ΣΟΕ) είτε με αποφάσεις ΔΣ, είτε ατομικά, εκπαιδευτών και συνοδών βουνού, για να συντονίσουμε την δράση μας  μπροστά στην αρνητική εξέλιξη που διαμορφώθηκε και αυτήν την χρονιά με την καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Πάρνηθα.

Ενδεικτικά  από τους πολλούς που είχαν παρουσία: ΣΕΟ Αθήνας, ΠΟΣ Πετρούπολης, ΟΦΟ Νίκαιας, ΑΟΣ, ΕΠΟΣ Φυλής, ΕΟΣ Αθηνών, ΕΟΣ Ηλιούπολης, ΕΟΣ Τρίπολης, ΕΟΣ Καλαμάτας, ΦΟ Πειραιά, ΠΕΡΙΠΟΛΟ Αττικής, ΣΦΟΣ Πειραιά (Κρυσταλλης), ΟΦΙΣ κ.ά. και ο κ Καρέτζος, πρώην πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας που τοποθετήθηκε ως επιστήμονας.

Η μαζική συμμετοχή γέμισε αισιοδοξία όλους τους παρευρισκόμενους για την συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας. Κοινή εκτίμηση ήταν ότι είναι μία θετική κίνηση που στο χέρι  μας είναι να έχει συνέχεια. 

Η αγανάκτηση για την εγκληματική αδιαφορία της κεντρικής εξουσίας για την προστασία των δασών και γενικότερα του φυσικού πλούτου της χώρας έβγαινε απ΄ όλους όσους πήραν το λόγο.  Έντονη ήταν και η ανησυχία να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο να ξεχαστεί η καταστροφή που έγινε κι αυτό το καλοκαίρι.

Κάηκαν εκτάσεις πάνω από 1,5 εκ. στρέμματα εκ των οποίων τα 58χιλ στην Πάρνηθα. Καμία εμπιστοσύνη λοιπόν σε  κυβέρνηση που θεωρεί ότι το 0,04% του προϋπολογισμού χρηματοδότηση για την προστασία των δασών είναι αρκετό. Γνωρίζουν πολύ καλά τι γίνεται κάθε χρόνο και επιλέγουν να δίνουν ψίχουλα, άρα συνειδητά εγκληματούν πάνω στον φυσικό πλούτο της χώρας, καμιά δικαιολογία καμία ανοχή.

Δεν μπορούμε να σωπάσουμε δεν γίνεται να περάσει άλλη μία χρονιά που τα μονοπάτια, οι πλαγιές και τα αναρριχητικά πεδία που περπατήσαμε και σκαρφαλώσαμε, απολαύσαμε με τους φίλους μας , τις παρέες των συλλόγων μας, τις οικογένειές μας να καταστρέφονται έτσι από τις  φωτιές.

Άλλη μία φορά διαπιστώνουμε τις διαχρονικές ευθύνες που έχουν όλες οι κυβερνήσεις αυτά τα χρόνια που μετράμε τις πληγές από τις πυρκαγιές στα δάση.

Άλλη μία φορά χωρίς κανέναν σχεδιασμό για την προστασία, βλέπουμε μπροστά μας να καίγονται τα δάση μας.

Δε θα μείνουμε θεατές να αντικρίζουμε για άλη μία φορά τα αποκαΐδια.

Βρεθήκαμε στα ίδια μέρη, περάσαμε τις ίδιες δυσκολίες, συναντηθήκαμε και στο παρελθόν για να σταματήσουμε  την επέλαση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά, για να προστατέψουμε από τα κοράκια της «πράσινης ανάπτυξης» αυτό που τώρα μας παίρνει η φωτιά, τα δάση, το ζωτικό μας χώρο.

Η απάντηση μας και τώρα πρέπει να είναι η συντονισμένη δράση των ορειβατικών συλλόγων, έχουμε ευθύνη να δώσουμε απάντηση σε όλους αυτούς που θέλουν να μας πείσουν ότι έτσι θα είναι τα πράγματα από εδώ και πέρα, όταν θα πιάνει φωτιά δεν θα σβήνει, θα βλέπουμε να καίγονται τα δάση, σαν θεατές στο ίδιο έργο κάθε χρόνο.

Ενώνουμε την φωνή μας και τη δράση μας, απλώνουμε το χέρι σε κάθε Σύλλογο , σε κάθε μέλος Δ.Σ.    σε κάθε μέλος Συλλόγου, σε κάθε φυσιολάτρη, πεζοπόρο , ορειβάτη, αναρριχητή, σε κάθε εκπαιδευτή, οδηγό ή συνοδό βουνού να υπερασπιστούμε μαζί ότι έχει απομείνει, να παλέψουμε για την αποκατάσταση όσων χάσαμε.

Λέμε σε όλους αυτούς που βλέπουν ευκαιρίες για κέρδος στα καμένα να μην χαίρονται, θα μας βρουν μπροστά τους!

Παλεύουμε απαιτούμε και διεκδικούμε:

  • Κάλυψη όλων των κενών σε Πυροσβεστική και Δασαρχεία, ώστε να εξασφαλίζεται η επάρκεια για αντιπυρική προετοιμασία και πυρόσβεση. Στελέχωση με επαρκές προσωπικό για την προστασία και ανάπτυξη των δασών προσλαμβάνοντας  Δασοφύλακες, δασεργάτες και Δασοπυροσβέστες. Κάλυψη των αναγκαίων μέσων για την αποτελεσματική Δασοπυρόσβεση. Όχι στην λογική των εποχικών  αλλά μόνιμο προσωπικό  με σταθερή παρουσία στα δάση.
  • Αποδοτική αναδάσωση, προστασία της φυσικής αναγέννησης και επιτυχή φύτευση ανάπτυξη,  δυνατότητα αποτελεσματικής δασοπυρόσβεσης 
  • Υπογειοποίηση του συστήματος ηλεκτροδότησης όπου περνάει από εθνικό δρυμό
  • Επαναλειτουργία των φορέων Εθνικών Δρυμών.
  • Άμεση πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων μελετών αναδάσωσης από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που να περιλαμβάνει και όλες τις υποδομές για την μελλοντική εξέλιξη και προστασία των δασών.
  • Κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση το σύνολο των αναγκών ζωής εξέλιξης και προστασίας των δασών.
  • Απομάκρυνση κάθε χρήσης γης που εμποδίζει το δάσος να αναπτυχθεί καμία αρνητική μεταβολή  χρήσης βλαπτική προς το δάσος.
  • Στοπ στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε βουνά, δάση και περιοχές NATURA
  • Καμία εμπορευματική χρήση  αξιοποίησης του δάσους. Καμία μπίζνα στα καμένα.
  • Να πάρουν πίσω τους δασοκτώνους νόμους που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών.

Προχωράμε σε:

Κινητοποίηση των Ορειβατικών, Φυσιολατρικών Συλλόγων της Αττικής στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης κ΄ Πολιτικής Προστασίας. Την Τετάρτη  27 Σεπτεμβρίου  στις 19:00.

Κοινή πεζοπορία όλων των Συλλόγων της Αττικής στα καμένα της Πάρνηθας την Κυριακή 22 Οκτωβρίου με Συγκέντρωση – Συναυλία στην πλατεία της Χασιάς.

Επιμέρους δράσεις των Συλλόγων με αντίστοιχο περιεχόμενο και στόχο ευαισθητοποίηση των μελών τους και γενικότερα της κοινωνίας σε θέματα δασοπροστασία και υπεράσπισης των φυσικού πλούτου. 

Εκδηλώσεις, ομιλίες, ανάρτηση πανό σε γραφεία και δημόσιους χώρους, πεζοπορίες κ.α. Ένταξη στο καλεντάρι κάθε Σύλλογος που υπάρχει ήδη το σχετικό περιεχόμενο προσανατολίζοντας ανάλογα δραστηριότητες και διοργανώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί  πχ αγώνες, φεστιβάλ, πεζοπορίες κτλ.

Δεν θα σωπάσουμε παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας, θα δώσουμε αγώνα για να σωθούν και να αποκατασταθούν τα δάση μας.

[top]
Protected by the Bad Bot Exterminator Pro