31 Μαρ 2023

Εικόνες και εμπειρίες από την εκδρομή στο Δίστομο 26 Μαρ. ’23

0 Comment

Με σύμμαχο τον καιρό και την χαρούμενη πάντα παρέα του Ο.Φ.Ο.Ν., πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδρομή μας στο ιστορικό Δίστομο και στην Αντίκυρα.

Σε αυτήν την εκδρομή είχαμε την χαρά και την τιμή να συμμετέχει μαζί μας ο γυναικείος σύλλογος Κερατσινίου Δραπετσώνας “Η στοργή του παιδιού”.

Η αναχώρηση μας είχε ορισθεί για τις 8:30 πμ από τα γραφεία τους συλλόγου μας αλλά η αλλαγή της ώρας στάθηκε εμπόδιο με συνέπεια λίγη καθυστέρηση και άγχος…

Στο δρόμο κάναμε μια μικρή στάση μισής ώρας για καφέ στο Σχιματάρι φτάσαμε στο ηλιόλουστο και κατάμεστο από κόσμο Δίστομο κατά τις 11:30.

Το μουσείο “Θυμάτων ναζισμού” δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού, ώστε να θυμίζει στου επισκέπτες και σε όλους την θηριωδία του ‘44! Στο μουσείο, μας υποδέχθηκαν οι υπεύθυνοι-εργαζόμενοι όπως και η ιστορικός που μας ξενάγησε!

Η υποδοχή που μας έγινε ως Ο.Φ.Ο.Ν. ήταν πολύ θερμή έως και συγκινητική. Γνωρίζοντας προφανώς ότι και η πόλης μας ανήκει στις μαρτυρικές πόλεις της ναζιστικής κατοχής.

Η εξιστόρηση-περιγραφή των γεγονότων από την ιστορικό και η προβολή της ταινίας με συνεντεύξεις επιζώντων αποτύπωσαν τα εγκλήματα, την βαρβαρότητα και την βία των ΕΣ-ΕΣ όπως και την φρίκη και το τον πόνο που βίωσε ένα ολόκληρο χωριό.

Το Δίστομο πυρπολήθηκε, ξεκληρίστηκαν οικογένειες, εκτελέστηκαν βρέφη. Μια λέξη ταιριάζει. Φρίκη! Πλημμυρισμένοι από συναισθήματα θυμού, οργής αλλά κυρίως συγκίνησης αποχαιρετήσαμε το ηρωικό Δίστομο πεπεισμένοι για άλλη μια φορά τι σημαίνει φασισμός.

Επόμενος προορισμός μας ήταν ή παραλιακή πόλη του νομού Βοιωτίας, μόλις 15 χιλιόμετρα έξω από το Δίστομο, η όμορφη Αντίκυρα!

Με συντροφιά τον ζεστό μεσημεριανό ήλιο την γαλήνη της θάλασσας και την γραφικότητα της πόλης περπατήσαμε όλοι μαζί στην παραλία τραβώντας φωτογραφίες θαυμάζοντας το μεγαλείο της φύσης αλλά και ψάχνοντας την ταβέρνα για το μεσημεριανό φαγητό μας!

Μετά από πολλές γνώμες, διαφωνίες και αστεία καταλήξαμε σε μια από τις ταβέρνες της παραλίας. Η επιλογή της ταβέρνας μας δικαίωσε. Για την γρήγορη εξυπηρέτησή, το καλό και καθαρό φαγητό αλλά και την υπέροχη θέα που φάνταζε από μακριά σαν πίνακας ζωγραφικής!

Οι ώρες κύλησαν ευχάριστα. Με χαρούμενα γέλια, κουβέντα και πάνω από όλα ηρεμία.

Στις 4:30 το απογευματάκι επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο για την επιστροφή μας, αποχαιρετώντας την Αντίκυρα η οποία μας γοήτευσε από την ομορφιά της. Η διαδρομή της επιστροφής προς Πειραιά ήταν ομαλή, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση του δρόμου. Με το κέφι, το τραγούδι και τα παλαμάκια στο ρυθμό της μουσικής να κυριαρχούν μέσα στο λεωφορείο. Φτάσαμε γύρω στις 8 το βραδάκι στην Νίκαια.

Άλλη μια εκδρομή του Ο.Φ.Ο.Ν. άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις!!!

Καλή αντάμωση στις επόμενες.

Σας ευχαριστούμε!

[top]
Protected by the Bad Bot Exterminator Pro