15 Φεβ 2024

Πεζοπορία στην Πάρνηθα

0 Comment

Τη κυριακή 25/2/24 θα συναντηθούμε στις 8:45 στο πάρκινγκ του τελεφερίκ όπου και θα σταθμεύσουμε (για όσους δεν έχουν δικό τους αυτοκίνητο θα γίνει συνεννόηση να τους εξυπηρετήσουν όσοι άλλοι έχουν χώρο στα αυτοκίνητα και μπορούν). Θα ανέβουμε με το τελεφερίκ μέχρι το ξενοδοχείο ‘Μον Παρνές’ από όπου θα ξεκινήσει η πεζοπορία μας.

Θα κινηθούμε μέχρι το καραφύγειο Μπάφι και από εκεί θα κατηφορίσουμε το φαράγγι της Χούνης που είναι ίσως το πιο γνωστό μονοπάτι της Πάρνηθας. Η ετυμολογία του ονόματος προέρχεται μάλλον από την λέξη χοάνη που δηλώνει το φαράγγι. Η Χούνη θα μας φέρει πίσω στο πάρκινγκ του τελεφερίκ γύρω στη 13:30 όπου θα έχουμε αφήσει τα αυτοκίνητά μας.

Η διάρκεια της διαδρομής θα είναι περίπου 3:30 ώρες.
Τιμή συμμετοχής 3 ευρώ.

Όπως πάντα η διαδρομή είναι ενδεικτική και μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με τον καιρό και την δυναμική της ομάδας.

Λίγα λόγια για την Πάρνηθα:

Η Πάρνηθα είναι το ψηλότερο βουνό της Αττικής. Με ύψος 1413 μ.. Η Πάρνηθα ανακηρύχθηκε ‘εθνικός δρυμός’ το 1961 και έχει έκταση περίπου 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Υπάρχουν περισσότερα από 1000 είδη φυτών με κυρίαρχο είδος το κεφαλλονίτικο έλατο, 43 είδη θηλαστικών όπως το κόκκινο ελάφι, ο λύκος, το αγριογούρουνο, η αλεπού και πολλά άλλα μικρότερα. 138 είδη πουλιών, όπου ξεχωρίζουν το όρνιο, ο χρυσαετός, το γεράκι και η πέρδικα και 34 ερπετά και αμφίβια όπως η οχιά, η δεντρογαλιά και η χελώνα.

Λόγω της χρόνιας αμέλειας από το κράτος ένα μεγάλο μέρος αυτής της πανίδας και χλωρίδας έχει καταστραφεί όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει όποιος την επισκεφθεί. Ενδεικτικά στις πυρκαγιές του 2007 κάηκαν 36 300 στρέμματα, το 2008 κάηκαν 12 800 στρέμματα και το 2021 85 000 στρέμματα. Αυτήν την πολιτική καταδικάζουν οι φυσιολατρικοί και ορειβατικοί σύλλογοι όλης της χώρας.

[top]
Protected by the Bad Bot Exterminator Pro