08 Φεβ 2023

Ορειβασία στο Μαίναλο – 19 Φεβ. ’23

0 Comment

Ο Ο.Φ.Ο.Ν πηγαίνει ορειβασία στο Μαίναλο 19 Φεβ. ‘23. Στην διαδρομή Μαγούλιανα-Σφυρίδα-Μονή-Κερνίτσης-Νυμφασία.

Θα αναχωρήσουμε από τα γραφεία του του συλλόγου μας στις 7:00 με κατεύθυνση το Μαίναλο και το καταπράσινο πέτρινο χωριουδάκι Μαγούλιανα σε 1250 μ. υψόμετρο. Το υψηλότερο χωριό της Αρκαδίας.

Το μονοπάτι ξεκινάει κατηφορίζοντας μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον και σε περίπου 2 ώρες φτάνουμε στο ασκητάριο της Παναγιάς της Σφυρίδας σε υψόμετρο 1000 μ.. Εκεί υπάρχει πηγή με καθαρό τρεχούμενο νερό για να γεμίσουμε τα παγούρια μας και να κάνουμε μια μικρή στάση.

Ύστερα θα συνεχίσουμε για την μονή της Κερνίτσης η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μ. Και είναι το παλαιότερο εν ενεργεία μοναστήρι του νομού. Η μονή χτίστηκε το 1116 και πήρε το όνομά της από την ομώνυμη μεσαιωνική πόλη Κερνίτσα η οποία αρχικά κατοικήθηκε από τους Σλάβους τον 8ο και 9ο αιώνα. Η μονή μέχρι το 1940 ήταν ανδρικό μοναστήρι αλλά από τότε μέχρι σήμερα μονάζουν γυναίκες. ΤΟ πράσινο που την περιβάλλει είναι εντυπωσιακό και την κατατάσσει στα ωραιότερα μοναστήρια της Πελοποννήσου! Η μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821.

Μια δεύτερη στάση εκεί και συνεχίζοντας σε μικρή απόσταση βρίσκεται σε πυκνή βλάστηση το παλιό πέτρινο δίτοξο γεφύρι που ενώνει της όχθες του ποταμού Μυλάοντα, παραπόταμος του Λάδωνα και κατασκευάστηκε μεταξύ του 1901 και 1905. Πολύ κοντά στο γεφύρι θα μας περιμένει το λεωφορείο που θα μας μεταφέρει στο διπλανό χωρίο της Νυμφασίας σε υψόμετρο 840 μ. με την παλιά ονομασία Γρανίτσα που σημαίνει δενδρότοπος (Βελανιδιές). Εκεί θα γευματίσουμε στην ταβέρνα του χωριού και περίπου στις 18:00 θα αναχωρήσουμε για την Νίκαια γεμάτοι από εικόνες που θα μας κάνουν παρέα μέχρι την επόμενη εξόρμηση.

[top]
Protected by the Bad Bot Exterminator Pro