28 Φεβ 2018

24/2 Εκδήλωση – Συζήτηση με θέμα: «Ορειβασία & Μέτρα ασφαλείας στο βουνό»

0 Comment

To Σάββατο  24/2 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, η εκδήλωση με θέμα: «Ορειβασία & Μέτρα ασφαλείας στο βουνό» στα γραφεία του συλλόγου μας. Αφορμή για την εκδήλωση αυτή στάθηκε ο προβληματισμός μας, σχετικά με τα σοβαρά ατυχήματα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια πεζοποριών και ορειβασίας, τα οποία τη χρονιά που μας πέρασε (2017) μόνο στον Όλυμπο έφτασαν τα 26.

Η εισηγητική ομιλία δεν στάθηκε σε μια «στείρα» απαρίθμηση των κανόνων ασφαλείας σχετικά με την ορειβασία. Μέσα από την αναφορά σε κάποια πολύ σοβαρά ατυχήματα στη χώρα μας (Ατύχημα 27.07.2007 λούκι Μύτικα[1], Τραγωδία στο Μαίναλο με 5 ορειβάτες νεκρούς από χιονοστιβάδα[2] ), έθιξε αρκετά ουσιώδη θέματα όπως η ομαδικότητα, η πειθαρχία, η συνέπεια και οι ουσιαστικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των ορειβατών στα πλαίσια της ομάδας και του συλλόγου τους.

Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική, καθώς εμπλουτίστηκε από τους παρευρισκόμενους παλιούς και νέους ορειβάτες, οι οποίοι έθεσαν έντονα ζητήματα, όπως η εκπαίδευση των ορειβατών, ο ακριβός εξοπλισμός που χρειάζεται κανείς για να τηρεί όλους τους κανόνες ασφαλείας, οι ευθύνες του κράτους όσον αφορά την έλλειψη μόνιμου προσωπικού διάσωσης, ελλείψεις υποδομών (καταφύγια και σωστικών εξοπλισμών).

Η ανταπόκριση των φίλων και μελών του ΟΦΟΝ έδειξε πως υπάρχει ανάγκη για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Για αυτό και εμείς θα πραγματοποιήσουμε στο μέλλον και άλλες τέτοιες συζητήσεις.

Ευχαριστούμε πολύ όλους όσους έδωσαν το παρών,, και ιδιαίτερα την ΟΦΟΕΣΕ (Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδος), που έδωσε το παρών μέσω του προέδρου της κ. Κατσαντώνη Βασίλη.

[1] Πρόσφατη εκπομπή της Ερτ 3 για το συγκεκριμένο περιστατικό

[2] Τραγωδία στο Μαίναλο με 5 ορειβάτες νεκρούς από χιονοστιβάδα

 

[top]
Protected by the Bad Bot Exterminator Pro