16 Νοέ 2017

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 44ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΕΡΓΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ!!

0 Comment

Την 21η Απριλίου 1967 επιβλήθηκε στην χώρα μας στρατιωτική δικτατορία με την πραγματική εξουσία να διατηρείται στα χέρια των μονοπωλίων αλλά και να ενισχύεται, ενώ ο λαός και οι πρωτοπόροι αγωνιστές υπέστησαν βαριά βασανιστήρια και εξορίες.

Μέχρι τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, προηγήθηκαν διάφορες φάσεις του αντιδικτατορικού αγώνα, ο οποίος άρχισε φουντώνει στα τέλη του 1971 καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η λεγόμενη «πετρελαϊκή» κρίση.

Το 1973 άρχισαν να συμμετέχουν δυναμικά σε αυτό τον αγώνα μπαίνοντας στη πρώτη γραμμή οι εργαζόμενοι, κάνοντας απεργίες σε Ολυμπιακή, ΔΕΗ, τυπογραφεία και αλλού. Πέρα από τα μεροκάματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τα συνθήματα επεκτείνονται και ενάντια στις επιδιώξεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Οι φοιτητές, µε αφορµή τον “καταστατικό χάρτη” της Ανώτατης Παιδείας που προωθούσε η χούντα, κλιμάκωσαν τους αγώνες τους. Το Φλεβάρη κατέλαβαν τη Νοµική για δύο µέρες. Μέσα στους µήνες Μάρτη – Απρίλη γίνονται καταλήψεις, ξανά στη Νοµική και στην Ιατρική, διάφορες κινητοποιήσεις σε άλλες σχολές της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης. Έτσι έφτασε το απόγευµα της Τετάρτης 14/11/1973, το οποίο ξεκίνησε η κατάληψη του Πολυτεχνείου. Φτιάχτηκε ο πρώτος ραδιοφωνικός ποµπός στο Πολυτεχνείο, ενώ αρκετός κόσµος συγκεντρώθηκε γύρω απ’ το Πολυτεχνείο έως το βράδυ.

Στην Αθήνα, χιλιάδες λαού κατέβηκαν µε πυκνά και µεγάλα µπλοκ στο Πολυτεχνείο. Οι οικοδόµοι και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι έχουν τα µαχητικότερα µπλοκ. Περίπου 150.000 λαού είναι στους δρόµους. Η αστυνοµία χτύπησε τον λαό, χωρίς να µπορεί να διαλύσει τις διαδηλώσεις. Αργά το απόγευµα, πέφτουν οι πρώτοι νεκροί.

Ξηµερώµατα της 17ης Νοέµβρη, τα τανκς κύκλωσαν το Πολυτεχνείο. Στις 3 το πρωί, ένα απ’ τα τανκς πέφτει πάνω στην πύλη του Πολυτεχνείου. Η θυσία δεν πήγε χαµένη: `Ανοιξε ο δρόµος για την κατάρρευση της δικτατορίας. Χιλιάδες νέοι και νέες απ’ το παράδειγµα του Πολυτεχνείου διαπαιδαγωγήθηκαν µε τα ιδανικά του οργανωµένου αγώνα.

Ο ξεσηκωµός του Πολυτεχνείου, τον Νοέµβρη του 1973, αποτελεί πολύτιµη πηγή πείρας για τους σηµερινούς και τους αυριανούς αγώνες του λαού.

Σας καλούμε όλους να γιορτάσουμε την επέτειο του ξεσηκωμού τον  Νοέμβρη του ’73 με αγώνες και συμμετοχή στο συλλαλητήριο προς την Αμερικάνικη πρεσβεία!!

Το ΔΣ του ΟΦΟΝ

[top]
Protected by the Bad Bot Exterminator Pro