22 Μαΐ 2018

Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ – ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ.

0 Comment

Ο ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΣ – ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΙΝΑΚΟΣ!!

Ο Μιχάλης Νικολινάκος, σίγουρα αποτελεί μια σημαντική καλλιτεχνική μορφή της Κοκκινιάς.
Το όνομά του, δεμένο με ποικίλες καλλιτεχνικές δημιουργίες είναι γνωστό, όχι μονάχα στο περιορισμένο, αλλά πολύ δημιουργικό χώρο της μικρής μας πολιτείας, αλλά και έξω από αυτόν μέχρι τα απόμακρα σημεία της Ελληνικής γης!!( Στρατής Ευστρατιάδης περ. « ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ» 1965).
Ο Μιχάλης Νικολινάκος, δεν ήταν γηγενής Κοκκινιώτης, η ζωή του, όμως είναι άμεσα  συνδεδεμένη με την Ιστορία της Ανταρτομάννας Κοκκινιάς, στην οποία έζησε πάνω από τριάντα χρόνια.
Ζωγράφος, σκιτσογράφος, σκηνογράφος ,ηθοποιός, είχε κατορθώσει να κατακτήσει τόσες καλλιτεχνικές ιδιότητες, με την δύναμη του πολυσύνθετου ταλέντου του.
Γεννημένος το 1920, Μανιάτης, στην καταγωγή έρχεται το 1936 με την οικογένεια του, στην οδό Κατσαντώνη, που έχει αμεσότερη γεωγραφική σχέση με την προσφυγούπολη της Κοκκινιάς, η οποία είχε πλούσια Αθλητική και Πολιτιστική δραστηριότητα..
Με την παρέα του, συχνάζουν στην Αμερικάνικη Λέσχη, μετέπειτα Χ.Α.Ν, όμως τον κατακτά όπως παρά πολλούς Νέους και Νέες της Κοκκινιάς, ο Ορειβατικός – Φυσιολατρικός όμιλος (Ο.Φ.Ο.Κ.).
Ο Ο.Φ.Ο.Κ , αναπτύσσει  μεγάλη Αντιστασιακή δράση, η οποία ξεδιπλώνεται μέσα από διάφορες ψυχαγωγικές και εκπολιτιστικές μορφές, συσπειρώνοντας την νεολαία της πόλης, στα υψηλά ιδανικά του Αγώνα, κατά των Γερμανών κατακτητών.
Μέσα από τον Ο.Φ.Ο.Κ , ο νεαρός τότε Μιχάλης οργανώνεται στο ΕΑΜ Κοκκινιάς!
Ανήσυχος και δυναμικός, πολύ γρήγορα αφομοιώνεται από τον Ο.Φ.Ο.Κ, γίνεται δραστήριο μέλος του ομίλου, φιλοτεχνώντας την εφημερίδα τοίχου, λαμβάνοντας μέρος στις εύθυμες βραδιές και τα Κυριακάτικα καλλιτεχνικά πρωινά, σκιτσάροντας μέλη του ομίλου.
Ταυτόχρονα, αναδεικνύει και το ταλέντο του ηθοποιού κάνοντας τον κομφερασιέ – παρουσιαστή στο παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό του Ο.Φ.Ο.Κ.
Μαζί με τα άλλα παιδιά του Ο.Φ.Ο.Κ ,συγκροτούν το καλλιτεχνικό συνεργείο του ΕΑΜ Κοκκινιάς.!
Ο Μιχάλης, πρωτοστατεί και είναι επικεφαλής.
Φτιάχνουν  πλακάτ, γράφουν συνθήματα και σχεδιάζουν στους τοίχους, διακινούν προκηρύξεις, αφίσες και γραφική πρώτη ύλη από και προς Αθήνα και Πειραιά.
Η συμβολή του Νικολινάκου, είναι τεράστια μέσα από το ΕΑΜ,  στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα και στην εμψύχωση του Λαού της Κοκκινιάς.
Στο μεγάλο Μπλόκο της Κοκκινιάς, στις 17 Αυγούστου του 1944, για να αποφύγει την εκτέλεση, ο Μιχάλης κρύβεται σε πηγάδι αυλής σπιτιού επί 14 ώρες.
Λίγες μέρες μετά, σχεδιάζει με μελάνι την σύνθεση « ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ!… 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944 ΣΤΗ ΚΟΚΚΙΝΙΑ» το πρώτο εικαστικό έργο για το Μπλόκο.
Ο Νικολινάκος, το σχεδίασε για να τυπωθεί και να διακινηθεί άμεσα, ώστε να εμψυχώσει και επανασυσπειρώσει τον Λαό, μετά το βαρύ πλήγμα του Μπλόκου.
Στις 24 Σεπτέμβρη, στο σαρανταήμερο μνημόσυνο των θυμάτων, μετά την ένοπλη επίθεση των Γερμανών στο πλήθος και στις χαροκαμένες μάνες, ο Νικολινάκος είναι πάλι εκεί, αποτυπώνοντας φωτογραφικά από τον λόφο της Δεξαμενής, την νέα Φασιστική βαρβαρότητα.
Πολλές σελίδες δεν φτάνουν για να περιγράψει κάποιος αυτό τον ευαίσθητο δημιουργό, σεμνό καλλιτέχνη που σημάδεψε με το έργο του μια ολόκληρη Ιστορική εποχή.
Ο Μισέλ Νικόλ, όπως υπέγραφε, άφησε μια πλούσια προίκα, πολλές παρακαταθήκες στην πόλη  μας, με το πλούσιο έργο του, και το πολύπλευρο ταλέντο του.
Η Κοκκινιά φιλοξενεί στην Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας – Ρέντη έργα αυτού του μεγάλου καλλιτέχνη, έως τις 31 Μάη, που το όνομα του είναι συνδεδεμένο με την Ιστορία της Κοκκινιάς, και συγκαταλέγεται στους ανθρώπους των Γραμμάτων και της Τέχνης, που έβαλαν πολλά λιθαράκια στο πολιτισμό αυτής της μικρής αλλά Ηρωικής Πολιτείας!!

 

[top]
Protected by the Bad Bot Exterminator Pro